tiistai 16. helmikuuta 2016

Ihmiskoe: kaksi kuukautta roskaruokakuurilla

Mitä tapahtuu, kun kaurapuuro vaihtuu sokerimuroihin, kasviskuskus valkoiseen paahtoleipään ja salaatti uppopaistettuun lihaan? Kun työrupeamani täällä outbackissa on ohi, osaan valitettavasti vastata tähän. Täällä keskellä-ei-mitään työskentelyssä diiliin tosiaan kuuluu täysi ylläpito. Onneksi olin aikaisemmin viettänyt vastaavalla konseptilla kesän Saksassa, joten osasin aavistella, ettei täysi ylläpito varsinaisesti tarkoita valinnanvaraa notkuvia buffetpöytiä. Kuten tuosta aloituksesta voi päätellä, olen saanut sopeutua paikalliseen ruokavalioon, joka on yhtä kaukana mistään ravintosuosituksista kuin tämä mesta on sivistyksestä. Otan tämän kuitenkin uutena kokemuksena: maassa maan tavalla ja sitä rataa!
Ranskalaisia pekonilla, juustolla ja kermakastikkeella mmmm. Ruokajuomana limua. Ok myönnetään tää oli vähän spessutapaus normaalisti ei ihan näin överi :D
En missään nimessä voi väittää etenkään näin reissussa syöväni noin yleensä mitenkään esimerkillisesti. Kuitenkin täällä kun olen seurannut ihmisten syömistapoja (juu, olen kyylä), olen erittäin kiitollinen jo kotona opituista perusterveellisistä ruokailutottumuksista. Esimerkiksi minulle on itsestäänselvää, etteivät ranskalaiset ole arkiruokaa eikä limsa janojuoma. Paikallisille taas ne ovat hyvinkin normaali osa lautasmallia. Olen nähnyt, kuinka jo kaksivuotiaan taaperon päivittäinen lounas koostuu lajitelmasta erilaisia uppopaistettuja asioita - minusta se on vähän surullista.

Viime vuosina olen alkanut kiinnittää huomiota ravinnon merkityseen sekä henkisessä että fyysisessä hyvinvoinnissa. Kun pääsen itse vaikuttamaan siihen mitä suuhuni laitan, pyrin kiinnittämään huomiota riittävän proteiinin, hiilihydraattien ja hyvien rasvojen ohella myös muihin ravintoaineisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa mahdollisimman monipuolisesti erilaisia hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä, täysjyväviljaa jne. Tämä on siis tavoite, mutta rehellisyyden nimissä on myös päiviä, jolloin aamupalaksi on jäätelöä ja päivälliseksi nuudeleita. Ero sekä fyysisessä vireystilassa että mielialassa on ruokailuiden osalta onnistuneiden ja vähän vähemmän onnistuneiden päivien välillä kuitenkin todella suuri. Varsinkin kun laadukkaaseen ruokavalioon yhdistää liikunnan, olen mielestäni paljon parempi versio itsestäni.

Mitä siis otsikon "roskaruokakuuri" noin käytännössä tarkoittaa? Meillä on täällä yksi lämmin ateria päivässä ja sen lisäksi sitten (sokeri)muroja tai (sokeri)pikapuuroja ja paahtoleipää kinkulla ja juustolla. Kuulostaa aika vähältä, mutta onneksi annoskoot ovat sen verran isoja että tuosta lämpimästä ateriasta usein riittää myös seuraavan päivän lounaalle paahtoleivän kaveriksi. Lämmin ateria on yleensä jotain lihaa/kanaa/kalaa ranskalaisten/ salaatin/perunamuussin/pakastevihannesten kera. Usein annoksessa on jotain uppopaistettua tai vähintään kasa juustoa tai rasvaista kastiketta. Jos annokseen kuuluu salaatti, siinä on lähinnä tölkkipapuja, -maissia, pari viipaletta kurkkua ja tomaattia - ja myös salaatti on kruunattu juustoraasteella, what :D

Yksipuolisen ruokavalion vaikutus yleiseen vireystilaan ja mielialaan on mielestäni nähtävissä nyt neljän viikon jälkeen. Olo on ns. normaaliin verrattuna vetämätön ja apaattinen. Nälkä tuntuu myös olevan aika usein, kun kaloririkkaita ruokia ei voi syödä määrällisesti niin paljon kuin normaalisti kokkailemiani kasvispainotteisia. Koska ongelma on nimenomaan ruuan ravintoköyhyydessä määrän ollessa kohtuullinen, paino on kai pysynyt suhteellisen samana (vaatteet ei vielä ainakaan hirveästi kiristä haha). Liikuntaa tulee harrastettua myös ihan kiitettävästi. Onneksi täällä on yllättävän hyvä kuntosali, jossa on tullut vietettyä aika paljon aikaa ihan siitäkin syystä, ettei täällä oikeen muutakaan tekemistä ole. Lisäksi täällä on uima-allas, jossa olen pitkästä aikaa käynyt uimassa matkaa. Treenaamisestakin tosin tuntuu olevan poissa sellainen kunnon tekemisen meininki. Se tosin ainakin osaksi saattaa johtua kuumuudesta ja siitä että työt ovat melko fyysisiä ja vievät energiaa, en tiedä.

On tässä kokeilussa kuitenkin jotain hyvääkin. Itselleni haasteellista on aina ollut säännöllinen ateriarytmi, koska töissä tuntini ovat usein vaihdelleet ja tykkään muutenkin pitää arkeni kiireisenä. Täällä taas lämmin ruoka on päivittäin 17.30 ja sen ympärille tulee huomaamatta suunniteltua päivän muut ateriat fiksusti. Lisäksi rutiinia auttaa tismalleen samanlaisena rullaavat työviikot. Epäsäännöllistä syömistä seuraa helposti toinen paheeni napostelu, joka on täällä jäänyt ihan kokonaan pois. Olen aika sokerihiiri ja herkkuihin tulee sorruttua turhan usein ja katson ansainneeni sen kun muuten syön niin hyvin (jepjep). Täällä ei taas tulisi mieleenkään kaiken paskan päälle syödä vielä suklaata.

Matkaillessa ei tietenkään voi noudattaa mitään kovin tarkkaa ruokavaliota, mutta yleensä on kuitenkin mahdollisuus tehdä vähän parempia valintoja. Positiivista tässä on myös, että tämän shokkihoidon jälkeen ei kyllä varmaan tee vähään aikaan mieli mitään roskaruokaa. En malta odottaa, että voin olla syömättä ranskalaisia ja valkoista paahtoleipää! 

Onko joku muu joutunut olosuhteiden pakosta joustamaan omasta ruokavaliostaan?

1 kommentti:

 1. Bingo ja hep mutta ei voida oikeesti verrata! Täältä saa tunnistettavia ja hyviäkin ruoka-aineita kuten hedelmiä, raejuustoa, maust.jogurttia, kasviksia, lihojakin..Kuten todettua, valikoima on vaan erilainen. Ja pullamättökarkkipainotteinen. Mutta silti, toi täyspito.. Sulla on hyvä asenne! En kestäis lukee kuinka kävisit ostamassa kaupasta omia ruokia koko ton ajan koska linjat, koska se maksais varmaan jonkin verran? Ni oo urhee ni pääset kohta pois <3

  Kyllä se silti se kouluruokailun huippukohta oli maksaa 1,5 salaattipöydästä (eli ikean salaattikiposta) ja löytää sieltä pastasalaatin lisäks NAKKIsalaatti! Ja niin, maksaa siitä pääruuasta 3,90 ja olla saamatta siinäkään ihan priimaa, mössöhiilarin hyy. Raneja en oo viä syöny koulussa!
  Ja se, että nää ei syö sitä lämmintä lounasta. Leipälounas. Brr. Mit vit. Ja se et näil on niitä Speculoos-keksejä, joille on olemassa ilmeisesti erikseen oma "pasta", eli levite. Siis KEKSI, mille laitetaan viel jotain MÖHNÄÄ! Toivon, ettei se oo ihan välipalana täällä..

  Ja kuivauskaappi. Liittyy ruuanlaittoon. Olis kätevä. Ja sekoittava vesihana.

  (K)ilon kautta! <3

  VastaaPoista