torstai 11. helmikuuta 2016

Vääränlainen juoksijaksi?

Kukapa ei joskus vatvoisi, mitä muut minusta ajattelevat. Itse myönnän sortuvani tuohon aika turhankin usein. Nolo, hävetä ja kehdata ovat toistuvasti osana lauseitani. Tiedostan, että ajatukseni ovat vähän hölmöjä. Niin kuin esimerkiksi silloin kun mietin kehtaanko kirjoittaa juoksuharrastuksestani johonkin noloon blogiin. Kehtaanko ylipäätään sanoa, että harrastan juoksemista? Miksi?

Tässä joitakin juoksijaan usein liitettäviä mielikuvia:

⟡ Solakoita ja rasvattomia ulkomuodoltaan
⟡ 10 kilometrin enkka ainakin 50 minuuttia
⟡ Juoksijat eivät "käy lenkillä", vaan noudattavat monipuolista mutta rankkaa ohjelmaa, jossa on juuri sopivasti peruskestävyys- ja vauhtikestävyysharjoituksia
⟡ Juoksemassa käydään vähintään 4 kertaa viikossa
⟡ Ei koskaan sorruta paheisiin kuten juomaan kaljaa, itse asiassa oikea juoksija ei edes sellaisia kaipaa
⟡ Noustaan pirteänä aamulenkille kello kuusi ja se on ihanaa
⟡ Omistetaan kaikenlaisia laitteita, joilla analysoida juoksua

Nyt seuraa paljastus: en täytä noista kohdista ainuttakaan. Erityisesti tuo ensimmäinen nolottaa, kun uusille ihmisille kertoo harrastavansa juoksua. En ole solakka enkä rasvaton. Hyvä esimerkki kun häpesin on tilanne, jossa kerroin maratontreenamisestani ja juttukaveri kommentoi että vau, olit varmaan silloin tosi laiha... Eh... Päädynkin usein selittelemään että joo välillä käyn lenkillä mutta oon oikeesti tosi huonossa kunnossa ja vähän sillee läpällä hölkkäilen ja joo juoksin kokonaisen maratonin mut olin tosi hidas ja siihen nyt pystyy kuka tahansa...
Juoksija?
Luen jonkun verran juoksublogeja, -lehtiä ja -foorumeita. Saan niistä hyviä vinkkejä ja motivaatiota, mutta joskus artikkelit ja keskustelut menevät yli hilseen. Tämä saa minut myös tuntemaan itseni ulkopuoliseksi mitä tulee juoksen harrastajiin. Ymmärrän vielä perus- ja vauhtikestävyyden eron ja hiilaritankkauksen tärkeyden, mutta kun mennään yhtään syvemmälle juoksun fysiologiaan, luovutan. Systolinen verenpaine, submaksimaalinen vauhti, lihasglykogeeni - what? Harrastaakseni juoksua pitäisikö mun ymmärtää, mitä tämä kaikki tarkoittaa? Eikö se riitä, että laitan kengät jalkaan ja nostan persauksen sohvalta?
Juoksija?
Kyllä, pidän juoksemisesta. Pidän myös irtokarkeista, rommikolasta ja aamuun asti tanssimisesta. Olen noin yleisesti kaikenlaista lokerointia vastaan. Stereotypiat ovat aivojen tapa tehdä ympäröivästä monimutkaisesta maailmasta yksinkertaisempi, mutta voivat olla myös haitaksi. Määreet kuten kasvissyöjä, kitaristi ja niin, juoksija kertovat ihmisestä vain hyvin pienen puolen mutta varmasti nuo sanat luettuasi mieleesi tuli jonkinlainen kuva.

En näytä juoksijalta, enkä ole siinä edes erityisen hyvä, enkä ymmärrä paljoakaan hifistelystä lajin suhteen, mutta se tuo paljon iloa elämääni. Tämä riittäköön tekemään minusta oikeanlaisen juoksijan.

Onko muita "epäkelpoja" urheilijoita?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti